Body Compassion

Varför är det så viktigt vad vi känner för vår kropp och hur vi uppfattar den?

  •  Är du en av många som tänker att om jag bara går ner i vikt en gång för alla – då kommer jag vara nöjd med min kropp och livet kan börja?
  • Kanske har du aldrig funderat på att rikta energi till att förändra hur du känner för din kropp istället för att förändra din kropp och din vikt?

För tänk om det är precis tvärtom… tänk om det är så att om du förändrar vad du känner för och hur du uppfattar din kropp så skulle det vara mycket lättare att uppnå en mer hållbar och långsiktig viktbalans. Detta genom att istället lära dig att uppskatta din kropp, oavsett hur mycket du väger. Och tänk om du skulle uppskatta dig själv mer när du lär dig uppskatta din kropp?

Senaste forskningen om viktminskning visar faktiskt att det är så. Om du är beredd att förändra din kroppsuppfattning och dina dåliga matvanor en gång för alla så är body compassion tillsammans med mindful eating något för dig.

  • Men vad innebär det?
  • Och hur kan det hjälpa till att förändra dina mat- och kroppsnojor?

Body compassion innebär att vi börjar behandla vår egen kropp med medkänsla, som något värdefullt, heligt och perfekt precis som den är.

Forskning visar att när du har body compassion, dvs en medkännande och positivare kroppsuppfattning så är det betydligt lättare att göra det som du har försökt göra så länge: äta bättre, må bättre och se bättre ut. Utan att banta. Genom olika självmedkännande övningar riktade mot kroppen och dig själv kan du steg för steg utveckla en mer omhändertagande, medkännande och vänlig relation till kroppen.

  • När du börjar behandla din kropp med medkänsla, så börjar du så sakteliga att uppskatta din egen kropp.
  • När du uppskattar din kropp, så väcks en inre längtan att äta när du är fysiskt hungrig, och sluta när du är mätt, vila när du är trött och röra på dig när du har energi.

Dvs. du känner in din kropp och jobbar med den, snarare än mot den och utifrån sinnet (tankarnas) idéer om vad den borde göra eller klara av.

Vi integrerar övningar och detta förhållningsätt i vår mindful eating och självmedkänska-kurs. För information om vår kurs läs mer här.