Om Anna Wikfalk

Hösten 1998 reste jag till Asien på en fem månaders rundresa med en nära vän. Ingen av oss hade provat på att meditera eller yoga förut men inom oss fanns en längtan efter något som vi inte kunde sätta fingret på. Olika händelser under resans gång ledde oss efter några månader till Wat Koh Tham, ett Vipassana meditationscenter på Ko Phan Ngan i Thailand. Trots många yttre regler – absolut tystnad och schemalagda aktiviteter stora delar av dagen – var det här som jag för första gången fick uppleva sann frihet. Det var en aning chockartat att upptäcka hur stor del av mitt liv jag faktiskt levde i det förflutna eller i framtiden och hur lite jag levde i det enda som faktiskt finns, nuet.

Jag har sedan dess fördjupat mig i yoga och meditation i Thailand, Burma, Indien, Storbritannien och USA. För mig är det magiska med yoga och mindfulness att det inte riktigt går att förklara i ord, utan att det måste upplevas. De redskap som jag haft förmånen att ta del av från dessa vishetstraditioner har jag med mig i mitt vardagliga liv och de hjälper mig att hitta lugnet inom mig i ett ibland kaosigt småbarnsliv.

I grunden har jag en magister i freds-och konfliktkunskap samt humanitärt bistånd. Under åtta år arbetade jag med internationella humanitära frågor på olika sätt varav fyra år i Burma för Läkare utan gränser och FN. År som berörde mig djupt på många sätt. Att leva i en kultur så annorlunda än min egen under en längre tid gjorde att jag började ifrågasätta saker som jag tidigare tagit för givet. En av dessa saker var den stora frågan om vad som gör mig lycklig? Ju mer jag praktiserar yoga och mindfulness meditation desto större växer insikten att lyckan redan finns inom mig. Verktygen jag funnit i dessa gamla traditioner gör att jag får lättare att hitta in till den plats där lugnet och lyckan bor.

2007 blev jag certifierad yogalärare genom Yoga Thailand på Koh Samui i Thailand. Jag har därefter fortsatt att vidareutbilda mig kontinuerligt inom yoga och mindfulness:

  • Gravidyoga för Uma Dinsmore-Tuli vid Sitaram Partnership i London.
  • Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) för Professor Mark Williams och Antonia Sambundu, Oxford.
  • Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) för Camilla Sköld.
  • Mindfulness Based Childbirth and Parenting (MBCP) Programme för Nancy Bardacke, San Fransisco.
  • Insight Yoga Teacher Training (Yin, Yang och Mindfulness) för Sarah Powers, London.
  • Mindfulness Based Eating Awareness (MB-EAT)för Dr Jean Kristeller och Antonia Lieberstein, Omega institute, USA.
  • Mindful eating, conscious living (MECL) för Jan Chozen Bays och Char Williams, USA.
  • Mindful Self-Compassion (MSC) programmet för Steven Hickman och Michelle Becker, USCD Centre for Mindfulness, San Diego.

Jag lever tillsammans med min man och två barn. Att vara förälder är en stor skatt och min livs utmaning och jag är mycket tacksam för alla verktyg från yogan och mindfulness jag får användning av i mitt föräldraskap. Så gott som dagligen:) Jag yogar och mediterar själv varje dag, eftersom jag upplever att jag då är bättre rustad att möta dagen, oavsett vad den för med sig. Jag tycker också mycket om att dansa, träffa mina vänner, klättra och rida.