Steg 2. Vidareutbildning i mindful eating och självmedkänsla

Behörighet till denna utbildning

Denna 5-dagars utbildningsretreat är avsedd för dig som arbetar inom hälsa som vill fördjupa din kunskap hur man lär ut mindful eating och självmedkänsla i din pågående yrkesverksamhet (dvs. psykoterapi, coaching, omvårdnad, undervisning, etcetera). Du har genomgått Steg 1. Grundutbildning i mindful eating och självmedkänsla.

Fakta om utbildningen

Omfattning: 5 heldagar i retreatformat. Föreläsning varvas med grupparbeten, upplevelsebaserade övningar, rollspel och reflektion i grupp.

Denna vidareutbildning är en 5-dagars retreat. Utbildningen är uppbyggd kring 8-veckors programmet Att Äta – Steg för steg i 8 veckor med mindful eating och självmedkänsla. Vi kommer att fokusera på erfarenhetsutbyten som mindful eatinginstruktör. Vilken värdegrund vi har och hur vi vill vara som instruktörer. Styrkor och eventuella rädslor och tvivel. Vi kommer även att gå igenom vissa mindful eatingövningar igen utifrån önskemål från deltagarna. Många måltider och en kväll kommer att vara i tystnad. Vi kommer ägna mycket tid till att öva guidning av olika övningar med efterkommande utforskande frågor och delningar (sk inquiries), först i mindre grupper och sedan i storgrupp, i nära samråd med lärarna. Vi kommer ha gemensamma reflektioner på det vi övat på. Vi pratar om samt övar på hur man kan bemöta utmaningar, såsom motstånd, skam och bakslag.

Vi äter alla måltider under tystnad för att öka medvetenheten och ge utrymme för reflektion. I samband med måltid ges instruktioner och vägledning för mindful eating-övningar.

Mål

Vid slutförandet av denna verksamhet ska deltagarna kunna:

 • Förstå teori och forskning kring mindful eating och självmedkänsla.
 • Kunna identifiera kärnteman och metoder som presenteras i vart och ett av de åtta gruppträffarna i mindful eatingprogrammet, plus retreatdagen.
 • Identifiera hinder för att kunna utöva mindful eating och självmedkänsla och strategier för att övervinna dem.
 • Förkroppsliga en uppmärksam och medkännande hållning till deltagare som möter utmaningar i sitt eget utövande.

Deltagarna ska även ha:

 • Fördjupat sitt eget utövande av mindful eating och självmedkänsla.
 • Fördjupat de färdigheter som krävs för att handleda en grupp, däribland hur man ska vägleda meditation, lära från varje deltagares direkta erfarenheter, och underlätta gruppsammanhållningen.

Förutsättningarna för att ta del av instruktörsutbildningen är

 • Tidigare deltagande i steg 1, grundutbildning i mindful eating och självmedkänsla.
 • Väl etablerad daglig praktik i mindfulness, sedan ca 1 år tillbaka.
 • Nuvarande utövande av mindful eating och självmedkänsla i vardagen.
 • Deltagit på en tyst, lärarledd meditationsretreat.
 • Erfarenhet av att ha undervisat mindfulness, mindful eating och självmedkänsla i grupper.

Syfte

Syftet med 5-dagars vidareutbildningen är att skapa en fördjupad nivå av utbildning och erfarenhet i syfte att erbjuda programmet till deltagare med en otrygg relation till mat, ätande och kropp.

Kursavgift och praktisk information

9. 900 kr exkl. moms. Betalas via faktura vid anmälan och före utbildningsstart. Man är garanterad plats först sedan man har betalat kursavgiften. I kursavgiften ingår kursintyg efter godkänd kurs.

Mat och logi under 5 dagar: i enkelrum ca 1.000 kr/dygn + moms

Datum: [ ej bestämt ännu ]

Var: [ ej bestämt ännnu ]

Kursansvariga och lärare: Veronika Ryd och Anna Wikfalk

Handledning

Vi erbjuder grupphandledning, online eller fysiska handledningsmöten på terapimottagningen Kognitiva Kliniken i Hornstull, Södermalm eller på BaraYoga studion i Aspudden. 90 minuters handledning i grupp om 3 personer kostar 750 kr plus moms per person. Vill du ha enskild handledning kontakta oss för pris. Handledningstider kommer att utannonseras.

Utbildningen kommer att genomföras hösten 2018 och kommer att utannonseras under hösten 2017.