Yoga

När vi rör på kroppen medvetet, som vi gör när vi utövar yoga, så ger vi oss själva tillåtelse och möjlighet att bebo varje del, varje cell, av vår kropp. Många av oss är vana att leva i huvudet, och har ett avstängt förhållande till kroppen. Att röra på kroppen och att motionera förknippas så ofta med att vi ska ”få ut något” av det, bränna en viss mängd kalorier eller uppnå ett visst resultat.

Yogarörelser kan göras av samma anledning, av samma intention – för att uppnå ett visst resultat. Det är inget fel med att utöva det så men då kommer det att stanna vid en fysisk aktivitet och inget annat.

De medvetna rörelserna kan även utövas på ett helt annat sätt där vi försätter kroppen i olika positioner utan att vi har något mål eller försöker uppnå något speciellt. Enbart för att möta oss själva. Och lära oss något om oss själva. Vi utför dem inte för att försöka pressa in kroppen i en positioner vi ser någon annan göra utan använder oss av positionerna för att bebo vår egen unika kropp, för att hitta hem till och in i oss själva. Det är ett sätt att väcka varje del av kroppen till liv igen, som gör det lättare för oss att höra de signaler som kroppen hela tiden sänder oss. Det kan vara så att vi har tappat förmågan att lyssna på kroppens sätt att prata med oss. Då gör en praktik där vi rör på kroppen och så gott det går stannar i det som vi känner i kroppen det lättare för oss att faktiskt höra kroppens budskap till oss.

En vanlig missuppfattning om yoga är att det inte går att utöva om man inte är flexibel. Kanske inte så förvånande i en kultur som är så fixerad vid det yttre. Men inget kan vara mer fel. Yoga kan praktiseras av alla, inklusive dig. Det handlar om att lära sig lyssna på och respektera den egna kroppen och dess gränser. Gör vi det kan yogan bli ett värdefullt verktyg att utforska dig själv – varje del av din kropp och sinne – på!

Bor du i Stockholm och vill yoga med oss varmt välkommen att besöka Bara Yoga i Aspudden (röd linje mot Norsborg). Är du intresserad, läs mer här:

BaraYoga.se