Vill du må bättre, äta bättre och återupptäcka njutning och glädje          med mat och ätande?

                                           8-veckorskurs i mindful eating & självmedkänsla

Många av oss går och bär på en stor ängslighet och upptagenhet kring vad och hur mycket vi ska äta. Istället för att mat- och kroppsnoja behöver vi lära oss att använda vår energi till det som är viktigt i livet.

En 8 veckors kurs i Mindful eating och självmedkänsla är en metod och förhållningssätt i syfte att medvetandegöra inre och yttre faktorer som påverkar våra val, impulser, beteendemönster, tankar och känslor runt mat, ätande och kropp. Syftet är att mat och kropp ska bli något positivt och ge energi. Under 8 veckor guidas du varsamt i att utforska din relation till mat, ätande och kroppen.  Den resan präglas av ett medvetet, medkännande och varmt förhållningssätt. Genom att träna dig i dessa förhållningssätt får du verktyg som hjälper dig att kliva ur din gamla autopilot som styr dig. Och hitta en mer avslappnad, tryggare och hälsosammare relation till mat, ätande och din kropp. Det innebär konkret att bättre kunna uppskatta sin kropp, äta bättre, och ev gå ner i vikt, om du behöver.

8 veckors-kursen bygger på forskning kring mindfulness, mindful eating och självmedkänsla. Exempelvis psykologiprofessor Jean Kristeller´s program MB-EAT (Mindfulness Based Eating Awareness Training), Kristin Neff´s program MSC (Mindful Self-Compassion) och Zen buddhistiska nunnan och barnläkaren Jan Chosen Bays ME-CL (Mindful Eating Conscious Living).

Är det här en kurs för dig?

Kursen vänder sig till både till dig som tidigare utövat mindfulness-meditation och till dig som inte gjort det. För dig som genomgått ett 8-veckors mindfulnessbaserat program kan detta vara ett sätt att fördjupa ditt utövande.

I den här kursen får du möjligheten att:

 • Upptäcka hur du kan äta utan att äta för mycket/lite eller få skuldkänslor.
 • Återupptäcka njutning och glädje med mat och kropp.
 • Lära dig hur du kan bemöta dig själv med medkänsla, värme, och kärlek.
 • Lära dig hur du kan motivera dig själv med uppmuntran snarare än med skarp kritik.

Innehåll

Vi utgår från kursboken Att Äta – Steg för steg i 8 veckor med mindful eating och självmedkänsla vilken ges ut vid första gruppträffen och som innehåller 8 teman:

 1. Vad är mindfulness, mindful eating och självmedkänsla?
 2. Autopiloten och hunger
 3. Beteendemönster och självmedkänsla
 4. Hunger och acceptans
 5. Mättnad och tankar
 6. Utmanande matsituationer
 7. Självbild och känslomässiga behov
 8. Livsriktningar och balans

De veckovisa gruppträffarna är 2,5 timmar långa. Programmet är upplevelsebaserat och innehåller olika mindfulness-, självmedkänsla- och mindful eating-övningar samt reflektioner parvis och i grupp. Lördagen efter sjätte gruppträffen ges en heldagsretreat, delvis i tystad.

Kursen inkluderar:

 • Övningar i mindful eating
 • Övningar i mindfulness
 • Övningar i självmedkänsla
 • Övningar i body compassion
 • Teoretiska genomgångar

Fakta om kursen

Lärandet sker genom upplevelsebaserade övningar och reflektioner vilka man sedan får öva på och utforska i sin vardag. Utöver närvaron på gruppträffarna förväntas deltagare att göra dagliga hemövningar på 15-20 min med hjälp av bl a inspelade mindful eating-, mindfulness och självmedkännande övningar. Kombinationen av gruppträffar och hemövningar skapar möjligheter för varaktiga och hållbara förändringar.

Omfattning: 8 gruppträffar á 2,5 h + en heldagsretreat.

Antal: 8-10 deltagare

Var: Långholmsgatan 20 1 tr, i Hornstull.

Kostnad: 4.550 kr inkl kursbok.

Kursdatum och tider

Måndagar med kurststart 3 sept 2018. Kl 18.00-20.30. Datum för alla gruppträffar: 3, 10, 17, 24 september, 1, 15, 22 oktober, 5 november + heldagsretreat lördag 20 oktober, kl. 09.30-16.30. (Uppehåll v. 41 och v. 44)

Kursledare

Anette Eriksson, beteendevetare, vägledare, mindfulnessinstruktör (MBSR och Mindful eating och självmedkänsla), EFT-coach och föreläsare.

Kursmaterial som ingår

Vi utgår från kursboken Att Äta – Steg för steg i 8 veckor med mindful eating och självmedkänsla vilken ges ut vid första gruppträffen. Guidade övningar till varje veckas hemövningar går att ladda ner här.

Varmt välkommen med din anmälan: anette@bodycompassion.se

För information eller frågor maila eller ring gärna Anette, 070-4015111

Kursen ger dig behörighet att deltaga i någon av BodyCompassion Centers  professionella utbildningar för att bli mindful eating-instruktör.

VAD DELTAGARE HAR SAGT EFTER AVSLUTAD KURS

 • Jag kan för första gången välja, det är obeskrivligt befriande.
 • Jag vågar för första gången äta mig mätt, utan att ångesten tar över.
 • Kursen har förändrat mig, jag kan välja, tankarna styr inte mitt liv på samma sätt.
 • Jag litar till mig själv, att jag kan, det är en ny upplevelse.
 • Jag har börjat göra mindfulnessövningar varje dag och ser att det är jobbet som mitt dåliga mående beror på. Fyller nu på med annat i mitt liv än med mat.
 • Jag har börjat hitta balans mellan fysisk träning och vila, lyssnar mer på min kropp och tycker om den.
 • Jag har blivit mycket snällare och mer tillåtande mot mig själv, och ser inte varje litet snedsteg som ett misstag. Allt är inte kört!
 • Jag behöver inte gå ner i vikt! Jag är härlig och fin precis som jag är.
 • Jag har blivit vän med ätande, det är en jättegrej och stor förändring. Allt, både mat och fikandet. Stannar upp och känner efter vad jag behöver.
 • Jag har blivit uppmärksam på vad som triggar mig till att äta och vad som fört mig dit i livet. Inte bara med maten. Använder andningsövningar, innan jag sover, eller blir förbannad på jobbet.